Hvordan opstår PTSD og trauma?

Hvis man har oplevet noget voldsomt eller smertefuldt, lider man ofte af eftervirkningerne. Også selvom den traumatiserende oplevelse fandt sted for mange år siden. Et trauma kan påvirke os hele livet igennem. Her taler man om PTSD (Post Traumatisk Stress Disorder). Nogle eksempler på oplevelser, der kan et eller udløse traumer, er: incest, blind vold, mishandling i ægteskab, skudepisoder, tyveri, overfald, voldtægt, krig, trafikulykker, skilsmisse, kærlighedssorg, brandulykker, overgreb, omsorgssvigt, naturkatastrofer m.fl.

Hvordan opstår et trauma?

Et trauma behøver faktisk ikke at være en kæmpe og voldsom episode, der er sket i ens liv, den måde jeg enkelt vil foreklare det er:

Det er noget der opstår i en persons liv, som gør at personen ikke kan rumme øjeblikket i sine følelser, dvs. der kommer et split, så en del af personen stivner og den del af personen der stivner, bliver ved med at have en ”sådan er verdenen” oplevelse i sig – dvs en skævhed. (man kan sige at personen træder ud af sig selv)

Når man ikke kan rumme en følelse, bliver man ved med at være i den, og det skaber tit en følelse af isolation og alenehed

Når man sidder fast i en oplevelse (som kan ligge mange år tilbage) så lagrer det sig i kroppen, og den del der er stivnet på et tidspunkt, kan ikke vokse videre og blive voksen (på den måde har man et lille stakkels barn i sig, som måske på uhensigtsmæssige tidspunkter kræver opmærksomhed)

Et trauma fra fortiden kan sabotere en ny fremtid

På den måde kan gamle traumaer og chok, ligge som en ubevidst faktor, der gør sig bemærket igen og igen.
Det kunne manifestere sig i at et menneske starter en ny kærlighedsrelation op og som så pludselig i sit ubevidste husker hvordan han/hun engang oplevede at blive forladt, afvist, snydt eller en anden ubehagelig oplevelse. De følelser de engang oplevede begynder at mærkes igen, og selvom de i deres tankesind godt kan se at situationen er anderledes nu, personen er anderledes nu, så kan det være svært at stå i, fordi følelsen fra fortiden er stærkere end tanken og logikken i dag, selvom kærligheden måske er stærk nok i dag, så bliver svigtet fra fortiden stærkere.

Det kan også vise sig som et chok man fik som 4 årig der hedder “når jeg græder, bliver far sur”. Det er så en oplevelse man ligger inde med, som gør at man ikke tør at udtrykke sine følelser frit, fordi man er bange for at gøre nogen vrede eller frembringe andre hårde følelser hos andre, når man udtrykker sine følelser eller sine behov.

For mig kan et trauma være noget voldsomt og en tydelig oplevelser vi har haft, men det kan også være en oplevelse som “bare” har sat sig som en fastlåst energi i os, og som ubevidst påvirker os hele tiden, vi kan have glemt den, men vores krop husker alt.

Kontakt mig

Har du traumaer i din rygsæk, eller oplever du at urationelle følelser kommer op og sabotere dig på uhensigtsmæssige tidspunkter, så kan jeg hjælpe dig!
Når vi arbejder gennem energien i kroppen og psyken, og bruger enten tankefeltterapi eller TAT (Tapas Akupunktur Teknik) kan man helt naturligt og målerettet behandle på alle lidelser, følelser, tanker, symptomer og reaktioner. Virkningen indtræder med det samme. Kun efter få timers behandling oplever mange et drastisk fald i symptomerne.

Ring gerne til mig på 28213031, for at høre nærmere, eller for at booke en tid. Du er også velkommen til at udfylde kontaktformularen, eller skrive direkte på min mail janne@janneringius.dk.