Hvad er lavt selvværd?

Lavt selvværd er følelsen af ikke at være lige så god som de andre, af utilstrækkelighed, uformåenhed og ofte forkerthed. Man føler sig ubehageligt til mode sammen med andre, hvad enten det er i skolen eller på jobbet, man ved ofte ikke rigtig hvad man skal sige, vurderer konstant sig selv, føler sig dum, og er bange for at de andre tænker det samme. Man sammenligner sig, og synes de andre er klogere, bedre, dygtigere, mere spændende og interessante. Sådan er det at have følelser af lavt selvværd eller mindreværdskomplekser.

Hvor kommer det lave selvværd fra?

Følelser af lavt selvværd afstedkommer en lang række andre følelser og kan udvikle sig til egentlige lidelser. Fordi man bærer rundt på en dyb følelse af ikke at være god nok, er man samtidig bange for ikke at gøre det godt nok. Man er bange for ikke at slå til på ens arbejde, man er bange for hvad de andre tænker, og bange for at blive fordømt, så derfor blir man meget fokuseret på at alt hvad man laver skal være perfekt. Det bliver det selvfølgelig aldrig. Alting kan jo altid blive bedre. Man bliver perfektionist, for på den måde at undgå at mærke sit lave selvværd og utilstrækkelighed. Der er aldrig noget der er godt nok, specielt ikke én selv, for den mindreværdige. Derfor er disse mennesker altid i farezonen for at udvikle stress, eksamensangst, præstationsangst, social angst, depressioner o.l.

Lavt selvværd er en prægning vi ikke selv har valgt

Følelserne er ikke noget man bliver født med. Det sker i en socialiseringsproces. Dvs det er noget man udvikler som en del af éns opvækstsforhold og gennem de helt tidlige relationer i éns liv, meget meget ofte igennem forhold til vores forældre. Bliver vi set og mødt, som dem vi er, eller skal vi præsterer for at være gode nok og få anerkendelse og kærlighed? Skal vi lave om på os selv? Det skal langt de fleste af os.

Vi skal opføre os pænt, i skal være søde og artige, ikke uterlige, vrede, rasende eller alt for glædesfyldte og begejstrede. Kort sagt – vi skal tilpasse os. Vi skal præstere, i form af at være noget andet, end det og dén, vi egentlig er. Vi skal lave om på os selv. Denne proces, de foregår hos stort set os alle, og i stort set alle hjem, skaber lavt selvværd. Derfor ser man også at langt, langt de fleste mennesker har et dybt lavt selvværd. Det er blot ikke alle der er i kontakt med det.

Er der hjælp at hente i forbindelse med lavt selvværd?

Absolut JA. Lavt selvværd er en grundtone i rigtig manges liv, du skal ikke nøjes med livet fra den vinkel og med det udgangspunkt, der er så meget mere glæde og frihed at hente i livet når vi ikke slæber den tunge følelse af mindreværd og lavt selvværd med os, når vi kan mærke ægtheden i os og vores autentiske selv. Når vi står i sammenhænge med andre og mærker at vi føler os frie og glade ved at være os selv, om vi føler vi kan tilføre noget til gruppen eller ej, så mærker vi et værd fordi vi er os selv.

Kontakt mig

Lider du af lavt selvværd, så kan jeg hjælpe dig!
Når vi arbejder gennem energien i kroppen og psyken, og bruger enten tankefeltterapi eller TAT (Tapas Akupunktur Teknik) kan man helt naturligt og målerettet behandle på alle lidelser, følelser, tanker, symptomer og reaktioner. Virkningen indtræder med det samme. Kun efter få timers behandling oplever mange et drastisk fald i symptomerne.

Ring gerne til mig på 28213031, for at høre nærmere, eller for at booke en tid. Du er også velkommen til at udfylde kontaktformularen, eller skrive direkte på min mail janne@janneringius.dk.